Om Karott

Vad roligt att du har hittat till Karott !

Jag heter Gunnel Malmberg och jag startade Karott 2010, efter att i många år flitigt använt "karotterna" hemma i mitt kök.  Jag älskar den stilrena robusta formen, den sidenmatta svarta ytan, funktionen och den fantastiska hantverkstraditionen. 
Till en början var jag ovetande om den unika funktionen och använde mina karotter enbart för matlagning i ugnen och till servering. När jag fick veta mer om hur de tillverkas, den unika funktionen och vänner började fråga om möjligheten att kunna köpa keramiken, så började jag leka med tanken att importera keramiken till Sverige.

Jag köper keramiken direkt av hantverkarna, utan mellanhänder, s k Direct Trade och för mig var det avgörande, inför företagsstarten, att det inte förekommer något barnarbete, att produktionen är småskalig och hållbar;  socialt, ekonomiskt och ekologiskt. Hantverket går i arv från generation till generation. Tillverkningen och försäljningen utförs av de vuxna medlemmarna i familjekooperativen. 

Min bror, som bor i Colombia, gjorde det möjligt för mig att börja importera keramiken. Karott är ensamma i norra Europa med att direktimportera keramiken från familjekooperativen i den lilla bergsbyn i Colombia. 

Keramiken består till 100% av naturmaterial, inga främmande  ämnen finns i keramiken. Keramiken blir svart i slutet av bränningen sk "svartbränning", som innebär att man tillför organiska material såsom grenar och löv vilket leder till att allt syre går till att förbränna det organiska materialet, i den syrefattiga luften reagerar keramiken med att bli svart.

Genom att välja Direct Trade-produkter så bidrar vi till en rättvis handel och hållbar produktion.

Hoppas att du också vill börja använda produkter från Karott Design

/ Gunnel